vrijdag 31 juli 2015

Een BLOEMETJE bij het HEK


Op het land staan her en der wat zelf gezaaide BLOEMEN. Maar bij het HEK was het nog altijd ietwat kaal, op de twee grote bakken met aardperen na. Terwijl dat nu net de plek is waar je keer op keer langs wandelt.

Ik besloot om maar eens even tussen de AFRIKAANTJES te neuzen. Jullie kennen ze misschien wel, die ORANJE BLOEMETJES, die zo goed tegen aaltjes in de grond schijnen te werken. Tot ik plots een aantal afwijkende exemplaren vond!

Zijn ze niet schitterend? De kleuren rood met een vleugje geel maken dit simpele BLOEMETJE zo bijzonder. Na even wat scharrelen in de schuur waren er zelfs nog twee grote bloempotten vrij.

Deze plaatjes waren alleen van net voor de stormachtige buien en nattigheid. Ze zien er nu wat zieliger uit, maar dat zal wel weer goed komen. Het past op zich wel bij onze situatie en hoe wij ons voelen. Maar God is onze STERKE ROTS, onze HULP en onze VERWACHTING!  

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE...    

donderdag 30 juli 2015

Nog meer ROZEN


Dit jaar staan er heel veel schitterende ROZEN hier op tafel! Het kan gewoon niet op... Toonden wij jullie maandag al het losse nonchalante BOEKET in de voorkamer, is er in keuken nog een pittig rond ROZEN-BOEKETJE gevormd vanachter ons KLEINE HUISJE vandaan. Uiteraard OOK met dank aan de buurman :-) 

Buurmans ROZEN zijn altijd meer dan welkom! Naar zijn eigen zeggen heeft hij ze liever bij ons op vaas staan dan verregend in zijn tuin. Lief hè!

Wij denken dat deze ietwat koelere (natte) zomer al deze ROZENPRACHT heeft voortgebracht. Zo zie je maar weer, "het weer" is altijd wel ergens goed voor :-)

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE... 

woensdag 29 juli 2015

ZOMERSE VRUCHTEN op het land


Op de bovenste twee plaatjes zien jullie de meest beschutte BOOMGAARD op het land vanaf de weg gezien en vervolgens daaronder weer omgekeerd :-) 

Inmiddels heeft de boom vooraan bij de weg, middenin de coniferenhaag, het begeven. Een stormachtige rukwind haalde de lange uitloper om. Wij hadden gehoopt dat de boom het zou gaan redden, maar helaas... Hij was juist aan het herstellen na het snoeien van dood hout, nieuwe uitlopers waren al volop te zien, maar ook deze zijn omgeknakt :-(

Het plaatje vanuit de BOOMGAARD toont jullie ook een stel heerlijke ZOMERSE VRUCHTEN :-) We hebben weer VERSE COURGETTES uit de moestuin! Wat een genot :-) Deze grote dikkerds zijn naast smakelijk ook een lust voor het oog. 

En geloof ons... ook van die GROTE COURGETTES zijn gewoon goed eetbaar. Je kunt er heerlijk soep van koken. Wat in de winkel ligt is echt niet "DE STANDAARD". Geloof ons maar gerust :-) 

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE...  

dinsdag 28 juli 2015

KRUISBESSEN-MERINGUE-VLAAI / ZURE KERSEN-MERINGUE-VLAAI


Omdat er behoorlijk veel VERS GEPLUKT FRUIT is momenteel kwamen er de afgelopen weken twee soorten VLAAI op tafel :-) Over smaak valt niet te twisten, maar wij vinden ze beiden echt kostelijk! 

Na de OOGSTTIJD wil ik proberen om nog eens een gezondere variant in elkaar te knutselen. Dit recept bevat namelijk gewone suiker en gluten. Maar voor een keer is dit toch echt wel smullen geblazen!

VULLING:
-900 gram zure kersen OF kruisbessen (schoongemaakt)
-150 gram witte kristalsuiker
-1 tot 2 eetlepels maizena / maiszetmeel
-2 tot 4 eetlepels water
-3 x medium eigeel

MERINGUE:
-5 x medium eiwit
-200 gram witte kristalsuiker

BODEM:
-412 gram patentbloem
-225 gram koude roomboter in blokjes gesneden
-3 eetlepels witte kristalsuiker
-snuf zout
-2 x medium eigeel
-wat koud water om tot een soepel deeg te komen
-grote lage bakvorm
-erwten voor blind bakken
-vel bakpapier 

BEREIDING:
Start met het maken van de bodem door alle ingrediënten voor de bodem (behalve water) te mengen met koele (met water) nat gemaakte handen.
LET OP: BEWAAR DE EIWITTEN, EN ZET ZE APART!  
Warm de oven voor op 190 graden Celsius. 
Kneed het geheel eerst tot kruimels en voeg een klein scheutje water toe.
Blijf doorkneden tot een samenhangend deeg zich vormt.
Als je het deeg te droog vind, 
voeg gerust nog een beetje water toe. 
Officieel behoor je het deeg nu tot een bal te vormen en enige tijd in de koelkast te laten rusten.
Zelf doe ik dat nooit :-)

Ik neem twee derde deel van het deeg,
wrijf dit met koele natte handen uit over de bodem van de vorm.
Rol van het overige deeg rolletjes en plak die tegen de opstaande randen aan.
Laat de rolletjes goed aansluiten door te wrijven met natte handen op de bodem.
Op deze manier heb je razendsnel het deeg zonder plakken en wachten in de vorm.
Prik met een vork gaatjes in het deeg op de bodem, 
dus niet op de randen. 
Leg een vel bakpapier in de vorm op het deeg.
Stort de erwten hierop en bak de bodem voor in ongeveer 20 tot 25 minuten
Als de bodem mooi licht gekleurd is en niet meer deegachtig om te zien, 
haal hem dan uit de oven.
Verleng eventueel de baktijd met enkele minuten.
Laat de bodem in de vorm afkoelen.

Maak nu de vulling met het schoon gemaakte fruit.
Meng het fruit in een pan met suiker.
Doe hierbij een klein beetje water.
Breng het geheel al roerend aan de kook.
Je zal zien dat er vocht uit het fruit vrijkomt.
Maak een maizena-papje door 1 eetlepel meel te mengen met 2 eetlepels water.
Giet dit papje al roerend bij het fruit.
Kook dit papje in en kijk of het geheel dik genoeg wordt.
Als er erg veel vocht is vrijgekomen maak je nog een keer zo'n papje.
Voeg dit op dezelfde manier toe.
Haal nu de pan van het vuur en laat enkele minuten afkoelen.
Scheidt ondertussen de drie ei-gelen van het wit.
LET OP: BEWAAR DE EIWITTEN EN ZET ZE APART!
Meng ondertussen het los geklopte eigeel door het warme fruitmengsel.
Zet de pan terug op het vuur en breng het geheel al roerend aan de kook.
Kijk goed of je binding ziet ontstaan,
haal de pan dan snel van het vuur af.
Laat alles goed afkoelen!

Als laatste meng je de 5 overgebleven eiwitten tot wit schuim met de mixer.
Blijf net zo lang kloppen tot het schuim stijf genoeg is en je de kom op zijn kop kan houden.
Als het schuim er niet uitloopt is het stijf genoeg.
Meng nu al kloppend beetje voor beetje de suiker erdoor.
Het schuim zal nu meer een glanzende crème worden.

Vervolgens bouw je de taart op door de vulling in de vorm op de bodem te storten.
Hier weer bovenop smeer je het schuim royaal uit.
Plaats de opgebouwde taart terug in de oven van 190 graden Celsius.
Plaats de plaat met taart onderin de oven en bak hem in 15 minuten af.
Op deze manier worden de eventuele bacteriën in het eiwit gedood.
Het lichtbruine kleurtje dat op het schuim ontstaat is mooi om te zien!   
Wil je een meer krokante knapperige laag op het schuim,
dan zul je de taart af moeten dekken met folie.
Verleng de oventijd met nog eens 10 minuten.
Zelf hou ik het bij de laatste 15 minuten oventijd,
de kans op aanbranden is toch een risico.

Laat de vlaai enige uren afkoelen.
Als je niet zoveel tijd hebt plaats de taart dan ten minste een uur in de koelkast.
Snij de vlaai dus NIET eerder aan,
anders loopt de vulling eruit.
Door het afkoelen stijft hij mooi op! 

Dit soort ZOMERTAARTEN zijn een waar genot! Zou je op een meer gezonde wijze tot net zo'n lekkere TAART kunnen komen? 

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE... 

maandag 27 juli 2015

BOEKET uit eigen tuin (5)


Wat dachten jullie van de QUEEN ELISABETH in zacht roze tint tezamen met de lichtrode SUPERSTAR (beide uit buurmans tuin) en een kleine eenvoudige dieprode LIDL ROOS (ooit gekocht als vaste plant ? soort ?) uit eigen tuin :-) 

Deze keer mag het BOEKET losjes uiteen vallen, als het maar niet netjes en opgeprikt is. Want juist dat stukje nonchalance is zo schitterend mooi!

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE... 

zondag 26 juli 2015

Zondagse WOORDEN van JEZUS (15)


JEZUS spreekt bijzondere woorden als het gaat om "hoe" om te gaan met ingewikkelde situaties. Denk aan ruzies of aan mensen die roddelen en het ons moeilijk maken.

Wat is het een rijkdom dat JEZUS deze wijsheden voor ons heeft achtergelaten. Daar hebben we zoveel aan!

LUKAS 6 VERS 28

Zegen hen die u vervloeken,
en bid voor hen die u belasteren.

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE...

zaterdag 25 juli 2015

Het TUINKAMERTJE tussen de KAS en BUURMANS PERENBOOM


Zo noemen wij het kleine terras achter ons HUISJE tegenwoordig. Het is namelijk zo'n gezellig knus omsloten STUKJE TUIN geworden in de loop der jaren. Toen we hier kwamen wonen was er helemaal niets van dit alles.

Zien jullie hier de BONTE BLOEMEN in al hun pracht pronken? Ze zijn bijna allemaal zelf opgekweekt :-)

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE...