woensdag 30 september 2015

Waar de VALAPPELS zijn beland
Gisteren konden jullie al lezen over de BOOMGAARD en de VALAPPELS die geraapt mochten worden. Met hier en daar een buts en een deuk of plekje gingen ze fijn mee naar ons WITTE HUISJE :-)

Vervolgens werden er enige uurtjes gevuld met schillen, ontdoen van beursheden en rot. Wat er overbleef werd tot MOES gekookt, tezamen met een heus vanillestokje. En geloven jullie wel dat de keuken toen gehuld was in 1 van de meest kostelijke geuren? Suiker toevoegen was niet eens nodig.

De APPELMOES werd in brandschone potten geschept en daarna in de weckketel lang houdbaar gemaakt bij 90 graden Celsius, 30 minuten lang.

Het is nog altijd OOGSTTIJD lieve mensen...

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE...

dinsdag 29 september 2015

Onze NETELIGE vrienden, BRANDNETELS


En plots zie je ze weer overal opduiken. Een nieuwe generatie BRANDNETELS die ZADEN gaat vormen nog voordat de kou toeslaat. Ook zie je tal van jongelingen, die nog mooi fris groen zijn. Zowel in het vroege voorjaar, tot zelfs in het late najaar zijn onze NETELIGE vrienden van de partij.

Dit maal viel het oog op een stel BRANDNETELS in een mooie BOOMGAARD niet ver bij ons vandaan. De vrouw des huizes mocht hier namelijk VALAPPELS rapen, er lagen er zoveel. Daar was gewoon niet tegenop te eten. Aangezien wij ook APPELS met plekken en dergelijke kunnen waarderen, wat je in de winkels ziet liggen is gewoon geen juist beeld, mochten die mee naar ons WITTE HUISJE :-) Maar die BRANDNETELS...

Die zijn ook zo waardevol als het gaat om vitaminen en mineralen! En wat dachten jullie van de ZADEN. Die bevatten al deze goede stoffen in concentraat. Het loont dus de moeite om deze ZADEN te verzamelen en thuis goed te drogen. Wij kennen zelfs een man die tijdens lange boswandelingen wel eens een hap BRANDNETELZAAD eet als extra krachtvoedsel, oftewel als "SUPERFOOD" :-)

Morgen krijgen jullie te zien waar de VALAPPELS zijn belandt!

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE...      

maandag 28 september 2015

Gezellige DIKKERDS op het plaatsje


Achter ons WITTE HUISJE op het plaatsje zijn wat gezellige DIKKERDS neergestreken :-) 

De donkergroene exemplaren kleuren zo leuk bij de lak op het houtwerk. Maar voor hoe lang... In een POMPOEN zit altijd werking, de afbraak die reeds is ingezet bepaalt de kleur :-( Hoe dan ook, voor nu zijn ze reuze leuk :-)

Hun toekomst zal een romige SOEP worden, of wat dachten jullie van een lekkere Indiase curry? Mmm, wij verheugen ons er nu al op...

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE...

zondag 27 september 2015

Zondagse WOORDEN van JEZUS (24)


Week in week uit (op zondag) delen we met jullie WOORDEN van JEZUS. Deze week ging het even door de gedachten om deze gewoonte te onderbreken. Tot de onderstaande tekst plots voorbij kwam tijdens het lezen uit de Bijbel. 

Het besef landde... WOORDEN die zoveel eeuwigheidswaarde hebben vragen erom om week in week uit in de schijnwerpers te mogen staan! Dus daarom; "ZONDAGSE WOORDEN VAN JEZUS WEEK 24" :-)

LUKAS 21 VERS 33
De hemel en de aarde zullen voorbijgaan,
maar Mijn WOORDEN zullen beslist niet voorbijgaan.

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE...

zaterdag 26 september 2015

BOEKET op STEEKSCHUIM


Deze week maakte ik een BOEKET uit eigen tuin op STEEKSCHUIM. Op deze manier kun je de bloemen perfect positioneren. Met wat eenvoudig groen ertussen om de gaten op te vullen kreeg de opgemaakte schaal een plekje in de erker.

En DANKZIJ onze hartelijke overbuurvrouw weten we nu na jaren tot wat voor soort de gele bloemen behoren :-)

Ze behoren tot de familie van de zonnebloemen:
"HELIANTHUS MULTIFLORUS"

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE...

vrijdag 25 september 2015

Natuurlijke LUCHTVERFRISSER, WATER & zelfvoorziening


Wisten jullie dat LELIES heel lang een STERKE GEUR afgeven? Deze LELIES uit eigen tuin staan inmiddels twee weken op de vaas en geuren nog altijd even sterk. Ze zijn een prima goedkoop en gezond alternatief voor een chemische luchtverfrisser op het toilet! Helemaal als je ze in eigen tuin hebt staan, dat heet nu ZELFVOORZIENING :-) 

Over ZELFVOORZIENING en water gesproken... Vinden jullie het nu niet zonde dat heel Nederland het toilet doorspoelt met schoon drinkwater? Als het even kan hergebruiken wij hier badwater of regenwater uit de regenton. Het is een kwestie van gewoon even een emmer gevuld met water naast het toilet zetten. Waarom niet? 

Hebben jullie misschien ook nog goede tips wat dit onderwerp aangaande?

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE...

donderdag 24 september 2015

De SAPKEUKEN


Gisteren lieten wij jullie BUURMANS BOOMGAARD zien, vandaag mogen jullie meekijken in onze keuken. BUURMANS APPELS worden namelijk omgezet in kostelijke SAP. Het is even wat werk, maar dan heb je ook wat :-)

Al sinds jaar en dag pers ik APPELS volgens de koude methode via een sapcentrifuge. Wij vinden dat deze manier de lekkerste SAP oplevert. De APPELS worden gewassen, in stukken gesneden en vervolgens met schil en al door de machine heen gedrukt. Een eventueel donkere plek of stukje met ongedierte wordt eruit gesneden.

De SAP die wordt opgevangen wordt direct door een neteldoek gegoten, vervolgens mag de sap nog enige uren bezinken. Nadien wordt de heldere sap van de neerslag afgeschept met een soeplepel en in brandschone WECKPOTTEN geschept. Deze potten worden vervolgens geweckt bij 90 graden Celsius, 30 minuten lang.

De teller staat op dit moment op zo'n 16 liter zelf geperste APPELSAP! Waarvan uiteraard ook al weer wat is opgedronken :-)

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE...