woensdag 27 januari 2016

GORDIJNEN verven


Eerlijk is eerlijk, daar zaten we nu niet echt op te wachten... Maar het kon zo niet langer in de woonkeuken, er moest iets aan de belabberde toestand van de VOUWGORDIJNEN gebeuren.

Door het koken, stoken (fornuis) en op het zonnige zuiden gelegen zijnde waren onze witte GORDIJNEN veranderd in monsters :-) Gevlekt, verkleurd en ontoonbaar geworden...

Nu waren er een aantal opties; nieuw kopen, zelf maken op het bestaande systeem, proberen goed te reinigen of verven.

Eigenlijk was het ook wel grappig te ontdekken dat wij kennelijk zijn veranderd in de loop der jaren. Hoe konden we destijds kiezen voor WITTE VOUWGORDIJNEN in de keuken? Het was niet bepaald een praktische keuze, we vonden het toen gewoon mooi :-) 

"NIEUW KOPEN" was voor ons eigenlijk geen optie. Het hele systeem dat over drie ramen is verdeeld is te kostbaar om weer opnieuw te laten aanmeten. En het bestaande geheel was nog maar 7 jaar oud.

"ZELF MAKEN" bleek ook een dure optie te zijn. Mede doordat je allereerst een goede kwaliteit stof moet aanschaffen te samen met bijbehorend garen en band.  

"GOED REINIGEN" heeft de vrouw des huizes echt wel geprobeerd! Maar helaas zonder resultaat. De stof was er haast onder bezweken.  

"VERVEN" dat was het! Dus volgde er allereerst een grondig onderzoek of dit misschien mogelijk was met natuurlijke kleurstoffen, denk aan groente en fruit. Ik zag mijzelf al roeren in dampende kookpotten met eigen oogst en dan de gordijnen daarin ook nog even verven :-)

Maar helaas kon er geen goede manier gevonden worden om de GORDIJNEN op een natuurlijke manier diep zwart te verven :-( Andere kleuren bleken wel goed mogelijk te zijn. Al bleek het eindresultaat bij anderen (gezien op internet) vaak nogal vlekkerig te zijn.

De keuze voor "zwart" leek ons de enige kleur om de GORDIJNEN nog te redden en mooi te krijgen. Ook met het oog op de toekomst, dat er geen storende vlekken en plekken meer zouden kunnen ontstaan. De muur boven de lambrisering is immers ook zwart geverfd. Het geheel zou zodoende een mooie eenheid kunnen vormen.

Helaas moest de keuze dus vallen op een niet natuurlijke verfsoort. Te samen met een pakje zout hebben de GORDIJNEN uiteindelijk een grote metamorfose ondergaan. Ook mede dankzij de drogist die zo'n beetje alles verkoopt wat los en vast zit. Door stipt de toegevoegde bijsluiter te volgen die in de verpakking zit kwam alles helemaal goed :-) 

Het bleek een goedkope manier te zijn om dit probleem snel op te lossen. En het resultaat mag er zijn :-) Ze zijn weer als nieuw!

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE...