donderdag 14 januari 2016

Groener leven: ELEKTRICITEIT (1)


Alles valt of staat bij een goede toevoer van ELEKTRICITEIT. Zo hadden wij hier in het noorden laatst te maken met een verminderde toevoer van stroom door de komst van ijzel. En dat zette ons weer eens aan het denken...

ZONNEPANELEN zouden een prachtige oplossing zijn om minder afhankelijk te zijn van de grote baas die dit machtige middel als ruilhandel gebruikt voor de mammon. Al vraagt de aanschaf van dergelijke panelen ook wel het nodige voorwerk, onderzoek en geld om het al dan niet mogelijk te kunnen maken. 

Sowieso is het het proberen waard om te "minderen" als we het over het verbruik van ELEKTRICITEIT hebben, denk aan het wegdoen van overbodige apparaten. En minstens zo belangrijk om te zoeken naar mooie duurzame alternatieven.

Trouwens... moet apparatuur eigenlijk wel altijd "standby" staan? En waarom laten veel mensen in huis het licht eigenlijk overal branden? Wij zijn daar altijd wel heel pietje-precies in. Bij het verlaten van een ruimte gaat direct het licht uit. Ook zien we hier in de buurt veel buitenlampen dag en nacht branden :-( 

In het huishouden zou je in principe best wat vaker gebruik kunnen maken van bijvoorbeeld een zachte bezem en/of een stoffer en blik in plaats van de stofzuiger. Al gaat dit wel alleen op bij gladde vloeren, als je vloerbedekking hebt is dit geen optie.

En wisten jullie al dat er zelfs handmatige keukenmachines en slagroomkloppers bestaan? Wij hebben een stel van deze uiterst kneuterige spullen ooit tweedehands op de kop getikt, het werkt trouwens naar tevredenheid :-)

Uiteraard bestaan er ook al geruime tijd radio's, klokken en lampen op ZONNE-ENERGIE. En hebben wij een behoorlijke voorraad aan geweckte en gedroogde groenten/fruit in huis. Het bewaren van dit voedsel kost momenteel geen energie.

 Al verbruik je om zover te komen dan wel weer het een en ander. Toch kunnen wij in theorie ook goed wecken en drogen met behulp van het houtgestookte fornuis. Het is alleen soms de tijdsdruk (oogsttijd) en ruimtegebrek die doen besluiten om toch maar te kiezen voor de elektrische weckpan of voor het droogapparaat.       

Als we meer ideeën opdoen of handigheidjes vinden die hierin van waarde kunnen zijn zullen we jullie op de hoogte brengen. We hopen nog veel te groeien en leren in 2016 wat dit onderwerp aangaande :-)

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE...