vrijdag 15 januari 2016

Groener leven: Minder HOUT verstoken (2)


Aangezien wij ons huis grotendeels verwarmen met HOUT-GESTOOKTE FORNUIZEN is dat een onderwerp waar we eigenlijk altijd wel mee bezig zijn.

Vorig jaar schreven wij al eens een bericht over "hoe" wij precies stoken:

http://marcelensuzanne.blogspot.nl/2015/11/stoken-bestoken-en-drogen-bij-het-warme.html 

Door deze manier van verwarmen stoken wij nauwelijks gas, wat weer aardbevingen voorkomt! 

Maar hoe kun je het lekker warm hebben en toch minder hout verstoken? De hoeveelheid brandstof kun je verminderen door een uiterst handige uitvinding...

*HEAT POWERED STOVE FAN
of 
*ECOFAN - CAFRAMO

Kort samengevat:
Er wordt kleine ventilator op de kachel gezet, het materiaal is uiteraard hittebestendig. De ventilator gaat draaien door de warmte die de kachel afgeeft, dus zonder externe stroomtoevoer. Door het draaien van de wieken wordt de warmte verspreid zo de ruimte in. Normaal gesproken gaat warmte altijd omhoog, met andere woorden: daar naartoe waar jij niet zit :-( Doordat de ruimte nu beter wordt verwarmd door de verspreiding van de warmte, hoef je minder brandstof te verstoken :-)

Wij worden trouwens niet gesponsord door de desbetreffende firma's, het is meer het enthousiasme over de ontdekking zelve die we inmiddels in ons bezit hebben!

We kregen namelijk de gelegenheid om een testmodel voor weinig geld over te nemen. Dat leek ons een goede aanschaf zo aan het begin van 2016.

Er WARMER bij zitten door MINDER HOUT te verstoken, wie wil dat nu niet :-)

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE...