vrijdag 22 januari 2016

Schoorsteen vegen met FLEXIBELE STOK


Onze ervaring met schoorsteenvegers was niet altijd even goed. Soms lijkt het een ietwat vreemde branche te zijn, de goede nagelaten uiteraard.

Wij zijn in het verleden weleens opgelicht en met peperdure rekeningen achtergebleven :-( Sindsdien zijn we zelf gaan onderzoeken hoe we hier het beste van kunnen maken. Een goed geveegde schoorsteen (kachelpijp) is ten slotte heel belangrijk!

Een prachtige borstel met kogel was op zich snel te vinden. Maar toch bleek het klimmen op daken niet echt onze hobby te zijn. Dus werd er een VEEGSET met FLEXIBELE STOK gekocht. Op deze manier kun je de schoorsteen van onderaf vegen. 

Helaas hadden wij in de voorkamer geen geschikte kachelpijp om op deze manier te vegen. Dus werd er met hulp (waarvoor DANK!) een gat in de pijp geslepen. Vervolgens werd er een klepje van dik metaal speciaal op maat gemaakt dat overlapt. Door middel van schroeven en speciaal band (om het geheel rookdicht te maken) is het klepje nu eenvoudig te verwijderen om zodoende van binnenuit de schoorsteen te kunnen vegen :-) 

Wij vegen hem echt heel secuur, tenminste 3 a 4 x per jaar. Persoonlijk hebben wij nog nooit meegemaakt dat een betaalde schoorsteenveger uren bezig is met vegen. Dus is het zelf leren vegen van de schoorsteen toch echt wel een plus als je wilt dat het goed en grondig gebeurd.Wij zetten de gebeurtenis keer op keer weer op de foto en hebben zodoende bewijs voor de verzekering.

Alleen die ROETZWARTE KAMER :-( Dat is altijd weer even doorbijten :-)

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE...