vrijdag 12 februari 2016

Marokkaanse STOOFPOT met pompoen en kikkererwten

Laatst is er hier weer een potje "RAS EL HANOUT" gemengd. Deze heerlijk geurige KRUIDENMIX is eenvoudig zelf te maken mits je losse kruiden op voorraad hebt. Uiteraard kun je ook een kant en klare mix kopen. Maar helaas zijn daar soms smaakversterkers aan toegevoegd. Door deze mix zelf te mengen kun je ook meer experimenteren.

In Marokko kennen veel families hier een strikt geheim recept voor. Per gezin bestaat de mix dan ook uit verschillende hoeveelheden en kruiden. Wij vinden de volgende samenstelling erg smakelijk :-)

4 theelepels GEMBERPOEDER
4 theelepels KANEEL
1 theelepel  KARDEMON (gemalen)
3 theelepels KOMIJN
5 theelepels KORIANDERZAAD (gemalen)
1 theelepel  KURKUMA
1 klein theelepeltje KRUIDNAGEL
1 theelepel  NOOTMUSKAAT (vers geraspt)
1 theelepel  PAPRIKAPOEDER
1 theelepel  PIMENT
1 theelepel  ZOUT
5 theelepels ZWARTE PEPER 

Wat buitengewoon fijn combineert = 1 houdbare pompoen (red kuri of hokkaido) geschild en in stukjes gesneden + 3 tot 4 theelepels RAS EL HANOUT + 2 grote gele uien (zoet) in kleine stukjes gesneden + 2 tenen knoflook (uitgeperst) + een flinke hand rozijnen  + een grote pot kikkererwten. 

Laat in een braadpan wat roomboter of kokosolie smelten en bak de uien en knoflook kort aan. Voeg hierna de pompoen met de kruiden toe en schep even om in de hete pan. Voeg een klein laagje kokend water toe en voeg hieraan ook de rozijnen toe. Laat alles tenminste een half uur zacht pruttelen met een deksel op de pan. Op ongeveer de helft van de kooktijd kunnen de kikkererwten worden toegevoegd. Als je met gedroogde kikkererwten werkt zul je ze eerst een nacht moeten weken en een uur moeten voorkoken!  

Samen met vers gebakken brood of COUSCOUS is deze STOOFPOT een genot voor de smaakpapillen :-)

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE...