zaterdag 27 februari 2016

Vervanger PINDASAUS voor KIPSATE


Vroeger aten wij best vaak PINDASAUS, uiteraard uit een potje vol met verkeerde E-nummers. En dat beviel eigenlijk altijd slecht. Niet alleen de toegevoegde hulpstoffen vormden een probleem, ook de pinda's zelf bleken soms allergische reacties en ontstekingen op te wekken :-( Maar toch bleef het verlangen knagen...

Tegenwoordig wordt er een VERVANGER gemaakt als we KIPSATÉ willen eten. De saus lijkt behoorlijk veel op PINDASAUS maar is op alle vlakken gezonder + gemaakt van amandelmeel in plaats van geplette pinda's. 

Dit recept is in de loop der tijd ontstaan door verschillende bestaande recepten te combineren. Uiteindelijk is hier een nieuwe variant uit geboren. Het kan zijn dat jij de saus juist zoeter of pittiger wilt. Verander dan de hoeveelheid honing of chilipoeder :-)

SAUS AMANDELMEEL VOOR KIPSATÉ / pittig + / koolhydraatbeperkt / hoeveelheid voor 4 personen

-200 gram amandelmeel
-2 grote gele zoete uien
-4 tenen knoflook
-1 vingerkootje (duimdik) aan verse gember
-1 blikje kokosmelk (biologisch)
-1 eetlepel met kop honing
-4 eetlepels kokosolie
-2 theelepels kerriepoeder
-1 theelepel komijn
-1 theelepel chilipoeder
-zeezout naar smaak
-citroensap (flesje) naar smaak

*Snij uien + knoflook + gember in kleine stukjes
*Smelt kokosolie in kleine braadpan
*Bak fijngesneden items even kort aan in pan
*Voeg drie droge kruiden toe en laat even pruttelen
*Voeg nu het blikje kokosmelk toe
*Meng hierbij amandelmeel + honing
*Is alles goed homogeen gemengd tot een gladde saus?
*Laat geheel enkele minuten pruttelen
*Neem pan van vuur
*Mix saus met staafmixer helemaal glad
*Breng op smaak met beetje citroensap
*Breng op smaak met zeezout

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE...