maandag 7 maart 2016

HOUTGESTOOKT BAD / HOT TUB, hoe gaat dat in zijn werk?


De laatste tijd hebben we het met anderen best vaak over ons op HOUTGESTOOKTE BAD / HOT TUB. We hebben hem bijna een jaar geleden gekregen, dat was voor ons echt een enorme BLESSING :-) En laatst kregen we zo'n leuk bericht dat een collega van manlief er ook een heeft aangeschaft! Ja... zo'n HOT TUB brengt veel vreugde aan, geloof ons maar :-) 

***GELD / TIJD***
Veel mensen denken dat het heel duur is om zo'n BAD op te stoken en te onderhouden. Dit is niet het geval! Wij kunnen dit na zo'n bad bijna een jaar in gebruik te hebben nu echt wel bevestigen. Het kost alleen wel behoorlijk wat tijd om zo'n BAD te vullen en op te stoken. Ook het schoonmaken van het BAD (als je het water wisselt) is wel een aardig klusje. Maar dat is het allemaal beslist waard!

***VULLEN*** 
Het vullen van het BAD duurt bij ons met een goede tuinslang (gewapend en drukstabiel) ongeveer 1 uur en drie kwartier. Een goedkope dunne flexibele tuinslang is echt waardeloos, die bezwijkt onder de druk en het vullen hiermee duurt een eeuw. Het kost ons momenteel aan water gemiddeld zo'n twee euro. Het water gaat drie tot vier dagen mee en je kunt dagen lang (zonder filter) elke dag gebruik maken van het badwater. Of meerdere malen per dag natuurlijk :-)

***STOKEN***
Wij hebben een HOT TUB met een houtkachel naast het BAD. Je kan pas beginnen met stoken als het bad tot een hand onder de rand gevuld is. Eerder niet, het BAD moet vol zijn.

Door het BAD met een deksel (of zeil) EROP op te stoken, met behulp van een speciale houtkachel, doe je hier ongeveer drie uur over. Wij vullen de kachel tot de nok gemiddeld zo'n drie keer. Het is het beste om een ietwat harde houtsoort te mengen met een mildere variant. Het systeem gaat door de warmte water circuleren, je hoort het water dan borrelen en klotsen.

Na deze stooktijd is het BAD zo'n 37 / 38 graden Celsius. Dit is de ideale temperatuur om in te badderen. Wij houden best wel van warmte, dus stoken hem soms wel tot 40 graden Celsius op. Je kunt speciale thermometers kopen om in de gaten te houden of het water op temperatuur is. Als je een HOT TUB dus voor de eerste keer gaat gebruiken ben je dus wel gemiddeld 5 uur in de weer voordat je gebruik kan gaan maken van het BAD.  

***BADEN***
Let wel op dat je voordat je in BAD stapt met een schone schep /spade of speciale peddel het water even omroert. Soms kan het zijn dat het water dan een paar graden daalt in temperatuur. De thermometer meet namelijk bovenin de warmte aan de oppervlakte. Onderin wil het nog wel eens kouder zijn. Het beste is om na het roeren bij een temperatuur van ongeveer 37 graden in BAD te stappen.

Doordat het brandhout is omgezet in gloeiende kolen wordt het water vaak sowieso vanzelf weer iets warmer. Denk niet het BAD op te stoken tot bijvoorbeeld 43 graden Celsius want als de kolen dan gaan gloeien wordt het water vervolgens nog warmer en kun je er echt niet meer in :-( Tijdens het badderen hoef je niets meer aan de kachel te doen, je kunt gewoon heerlijk ontspannen gaan genieten :-)

Ga trouwens ook niet voor de opening zitten, daar waar het warme water binnenkomt! Als de circulatie nog volop bezig is, dit kun je horen door het geborrel en geklots, zou het kunnen gebeuren dat je je brandt. Op den duur stopt de warmtetoevoer, dat merk je vanzelf. Dan kun je wel weer voor de opening gaan zitten. 

***NA AFLOOP***
Wat heel belangrijk is na het nemen van zo'n BADsluit het BAD direct af met de deksel (of zeil). De volgende dag hoef je slechts een klein beetje bij te stoken, want als je een goed geïsoleerd bad hebt blijft het water behoorlijk warm. Een half uurtje stoken is voldoende, meestal vullen wij de kachel dan slechts 1 keer.

We hebben zelfs eens ervaren toen we het BAD na gebruik af gingen sluiten en er een paar uur later weer in wilden dat het water te warm was geworden! Door de gloeiende kolen en het deksel was het water dus opgewarmd. Het kopen van een goedkopere versie bad betekent vaak een slecht geïsoleerd bad. Wij hebben wel ontdekt dat die geïsoleerde wand zichzelf echt terugbetaalt in overvloedige warmte :-) En dat is buitengewoon aangenaam!

***WATER VERVERSEN***
Na drie tot vier dagen gaat de kwaliteit van het water achteruit, dan gaan wij het water hergebruiken om het toilet mee door te spoelen. En als de moestuin weer is opgestart wordt dit water ook in de tuin voor de plantjes gebruikt. Wij gebruiken geen badschuim of zoiets in het water. Als schoonmaakmiddel om het bad mee te reinigen gebruiken wij een allesreiniger van het biologische Duitse merk Frosch.

***GROEN***
Verder komt er in ons geval dus geen elektriciteit aan te pas! Het mooiste zou zijn als het BAD in zijn geheel gevuld zou kunnen worden met regenwater. Maar dat is bij ons helaas niet mogelijk, voor een deel lukt dit wel trouwens. Sowieso gebruiken wij onze regentonnen met regenwater heel intensief, maar dan voor andere zaken. Laatst is hier al eens een berichtje over geschreven.  

Zo... jullie zijn weer wat wijzer over hoe het werkt met een HOUTGESTOOKT BAD / HOT TUB. Toen wij zelf net ons BAD hadden moesten we dit allemaal een beetje zien uit te vinden. Daarom hopen we dat een paar bruikbare tips de liefhebbers op weg kunnen helpen!

Of stel je bent eens op vakantie en men heeft daar zo'n leuk BAD staan dan weet je in ieder geval hoe het werkt. Heel veel van die enige vakantiehuisjes in Zweden hebben ze trouwens gewoon als vast onderdeel van het interieur buiten in de tuin staan :-)

OVERZICHT BENODIGDHEDEN VOOR HET BAD IN GEBRUIK GENOMEN KAN WORDEN:
*tuinslang met aansluitslang aan haspel
*koppelstukje om slang aan te sluiten op buitenkraan
*leidingwater of regenwater uit ton
*lucifers
*aanmaakblokjes (2)
*kleine aanmaakhoutjes (dunne droge takjes)
*ongeveer 1/3 hardhout
*ongeveer 2/3 mildere houtsoort
(totaal ongeveer een kleine kruiwagen aan hout)
*thermometer
*trap om in bad te kunnen stappen
*schep / spade of peddel
*badkleding
*badjas
*handdoek
*lekker kopje koffie of thee :-)
*genieten & neem de tijd 

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE...