vrijdag 24 juni 2016

De LEKKERSTE JAM


Wij vinden de lekkerste JAM voorzeker zelfgemaakte AARDBEIENJAM :-) Zonder verdere toevoegingen of geknutsel, gewoon op de ouderwetse manier naar grootmoeders recept met suiker. Wisten jullie dat we nog nooit een winter hebben gehaald met potten zelfgemaakte AARDBEIENJAM? De potten zijn altijd al lang en breed leeg gelepeld tegen die tijd :-)

Het is trouwens 1 van de weinige producten die wij nog eten met geraffineerde witte suiker. Helaas hebben wij nog geen manier kunnen vinden om op een gezonde, goedkope en lekkere manier klassieke JAM te maken, die dan ook nog goed te bewaren is. Hoe slecht het ook mag wezen, suiker is wel een uitstekend conserveermiddel. 

CHIAZAAD is wel een gezond hulpmiddel om fruit in te dikken. Op 500 gram AARDBEIEN gebruik je 4 eetlepels van dit zaad. Een scheutje citroensap wordt ook wel aangeraden om toe te voegen bij deze bereiding. En naar smaak kun je het geheel eventueel nog wat zoeter maken met een gezond zoetmiddel, bijvoorbeeld palmsuiker. CHIAZAAD heeft namelijk van zichzelf al een ietwat zoete smaak. Het geheel kook je kort in en giet het vervolgens in een schaaltje of potje. Deze JAM laat je verder afkoelen en indikken in de koelkast. In de koelkast is deze JAM een week houdbaar. Zo kan het dus ook...

Maar uhhh... zo af en toe mag je best een beetje lekker ongezond doen, toch? :-)   

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE...