vrijdag 1 juli 2016

WILDE PLANTEN in Nederland (1)


Als familielid van de WEEGBREE is VINGERHOEDSKRUID een schitterende WILDE PLANT die beslist noemenswaardig is. Hun zwierige staarten met bloemkelken daarin maken hun verschijning bijzonder statig. In menig tuin zie je dit KRUID wel staan. En wat denken jullie van bij bosranden en  in de natuurgebieden die Nederland telt...

Vroeger werd deze PLANT wel in de volksgeneeskunde gebruikt, maar wees gewaarschuwd... VINGERHOEDSKRUID kan bijzonder giftig zijn en grote problemen veroorzaken bij inname. Wij kijken graag naar deze ietwat eigenzinnige PLANT en laten hem verder voor wat hij is. Tegenwoordig gebruikt men in de geneesmiddelenindustrie een meer zuivere vorm van deze werkzame stof om medicatie mee te vervaardigen. Hoe men het vroeger aanpakte bleek toch niet zo veilig te zijn is wel gebleken.

In de tuin achter ons huisje staat dit jaar een witte variant, we hopen van harte op gezinsuitbreiding! Wie weet... Wij hebben in onze tuin graag originele PLANTEN die terug gaan naar de roots van dit land. Hoe dichter je bij deze originele beplanting blijft hoe minder problemen je tegenkomt. Ze voelen zich dan als een vis in het water. Dus een palmboom hier in Groningse klei, nee hoor, dat wil echt niet :-)

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE...