woensdag 31 augustus 2016

Gehuld in GEEL


De achtertuin is momenteel gehuld in warme GEEL-TINTEN. De GULDENROEDE (SOLIDAGO CANADENSIS) speelt daarin de hoofdrol. Wat is deze plant toch overweldigend mooi! Ze is flink uitgebreid en dat is door ons van harte toegejuigt. Ieder jaar weer weet ze ons zo'n heerlijk verfijnd (na-)zomer-gevoel bij te brengen. En als de lange pluimen zacht gaan wiegen op de wind... :-) 

Ook is het hierdoor een feest geworden voor menig insect. Het rijk gevulde nectar-station maakt dat veel zoemers hier gretig komen bijtanken.

Voor ons mensen is deze versie van de GULDENROEDE (CANADENSIS) niet echt interessant. En dan duid ik op de alledaagse huisapotheek.

De ECHTE GULDENROEDE (SOLIDAGO VIRGAUREA) is hiervoor beter geschikt, geneeskrachtig / medicinaal gezien. Maar deze is in Nederland beschermd. In diverse natuurwinkels en drogisterijen kun je hier echter wel gedroogd kruid van kopen afkomstig uit het buitenland. Dit kan worden ingezet bij blaas- en nierproblemen.

Tegelijk word de aandacht getrokken door de HELIANTHUS MULTIFLORUS, het zijn de lollige nichtjes van de wel bekende ZONNEBLOEM. 

We houden deze genoeglijke zomerbloeiers graag nog even vast, want voor je het weet...

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE...