woensdag 28 september 2016

Kennis maken met de GOUDBES


Hier is ze dan... De GOUDBES * PHYSALIS PERUVIANA*... Oftewel de ANANASKERS, INCABES, KAAPSE KRUISBES of KAAPSE GOUDBES :-) Aangenaam kennis te maken!

Misschien kennen jullie deze bessen al heel lang. Maar de meesten zullen ze niet dagelijks eten.

Ze worden nog wel eens voorgeschoteld in restaurants om een bord mooi op te maken. Veel mensen laten ze dan gewoon liggen; zouden ze denken dat het ter decoratie is?

Ze groeien veilig in een schattig lampionnetje. En tegen de tijd dat ze rijp zijn droogt het jasje in en verschrompeld. De bes valt af en je kunt ze vanaf dat moment heerlijk oppeuzelen. Weliswaar zonder omhulsel, alleen de bes is eetbaar. Toch zorgt het verschrompelde jasje voor de optimale bescherming, ook als ze nog even afgevallen en wel op de grond liggen.

Wij hebben ze hier in de achtertuin staan. De smaak lijkt in eerste aanleg ietwat vreemd, maar even daar doorheen gebeten zijn ze echt bijzonder aangenaam om te eten :-) 

Eten jullie wel eens GOUDBESSEN? 

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE...