vrijdag 23 september 2016

Stevige MAALTIJDSALADE met POMPOEN


Men neme een soort POMPOEN die niet veel vocht in zich draagt, bijvoorbeeld "BUTTERNUT", "HOKKAIDO" of "RED KURI". Schil deze vrucht en snij in hem kleine dobbelsteentjes. 

Neem het sap van 1 sinaasappel en meng dit met 1 eetlepel witte Balsamico-azijn. Voeg hieraan toe 2 theelepels met bruine palmsuiker + een snufje zout. Warm dit mengsel al roerend op tot het kookt. Voeg vervolgens de in dobbelsteentjes gesneden "POMPOEN" toe. Laat het geheel 8-10 minuten garen in een pan met deksel.

Neem 200 gram gare kidneybonen (uit een blikje of van te voren geweekt en gekookt), meng hier doorheen 200 gram gekookte doperwten (uit de vriezer). Zorg dat de bonen en erwten goed uitgelekt zijn. Knip een bosje bieslook heel fijn en meng door het mengsel van bonen en erwten. Voeg een flinke hand met gedroogde uitjes toe en meng. Voeg ook enkele eetlepels pompoenzaden toe.

Neem van het vocht waar de POMPOEN in gaart 3 eetlepels. Meng dit vocht met 3 eetlepels witte Balsamico-azijn, voeg nog een snuf zout toe + een beetje chilipeper naar smaak. Als laatste voeg je 4 eetlepels koolzaadolie toe (of enkele lepels goede mayonaise ter vervanging). Meng dit alles goed door elkaar.

Giet de gegaarde POMPOEN af. Meng deze door het bonen en erwten mengsel en voeg als laatste de dressing toe.

Zowel lauwwarm als koud is deze MAALTIJDSALADE een lekkere stevige aanrader!

BENODIGDHEDEN:
+/- 700 a 800 gram pompoen
200 gram gare kidneybonen
200 gram gekookte doperwten (vriezer)
sap van 1 sinaasappel
zout
chilipeper
4 eetlepels witte Balsamico-azijn
2 theelepels palmsuiker
enkele eetlepels pompoenzaden
bosje bieslook fijngeknipt
4 eetlepels koolzaadolie (of mayonaise)
gedroogde uitjes (potje / biologisch)

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE...