donderdag 15 september 2016

TAART met APPELS (1)


O lieve mensen... als je APPELTAART roept dan bestaan er wel 1000 en 1 varianten. Bijna iedereen heeft zo naar eigen smaak en ervaring recepten ontwikkeld. Uiteraard zijn er ook mensen die gewoon heel simpel een kant en klaar pakje in de supermarkt kopen.

Wij maken het hier het liefst zo puur mogelijk van simpele basisingrediënten, daar waar het kan biologisch van oorsprong en zonder schadelijke toevoegingen.

Vandaag wil ik 1 van de 1000 versies van TAART met APPELS uitschrijven. Later zal ik proberen om nog een bericht te wijden aan TAART met APPELS, het is immers APPELTIJD nietwaar? Maar als je "APPELTAART" boven een blogbericht schrijft gaat het mis, dan roept iedereens dat het "anders" moet :-)

Wat wij hier echt heel lekker vinden is TAART met APPELS + GELE MIRABELLENJAM. Je kunt deze jam ook vervangen door gewone pruimenjam of eventueel abrikozenjam.

VULLING
*pot met gele mirabellenjam waar je enkele volle eetlepels van gebruikt
*hoeveelheid zoetzure appels waarvan jij denkt  dat er in een standaard springvorm passen
*2 beschuitjes (naturel) verkruimeld

DEEG
*2 x ei medium
*85 gram suiker
*zakje vanillesuiker
*snuf zout
*300 gram patentbloem 
*200 gram (+ extra voor invetten) roomboter

BEREIDING
-Warm oven voor op 180 graden Celsius
-Neem springvorm, vet deze in met roomboter 
-Meng droge ingrediënten voor deeg door elkaar
-Snij koude boter in blokjes boven kom met droog mengsel
-Voeg eieren toe
-Maak handen beetje nat met koud water
-Kneed geheel tot samenhangend deeg
-Maak bal van deeg
-Laat bal in folie (plastic) even rusten in koelkast
-Schil appels en snij in dobbelsteentjes
-Schep zoveel jam erdoor tot ieder stukje glanst
-Dat is ongeveer +/- 3 kwart pot (minder kan ook)
-Haal deeg uit koelkast en neem 2/3 deel
-Druk 2/3 deel met vuist in vorm
-Smeer vervolgens met vuist (knokkels) uit (verdelen)
-Maak met vingertoppen opstaande rand
-Maak vingers klein beetje nat met koud water
-Wrijf deeg met natte vingers mooi glad uit in vorm
-Leg verkruimelde beschuitjes op bodem
-Voeg appelvulling toe
-Neem 1/3 deel deeg dat over is en maak dotten bovenop  
-Zet taart in voorverwarmde oven
-Bak taart af in 60 minuten

Het klinkt wat raar... Het verhaal van het deeg en de vuist en de vingertoppen. Maar wisten jullie dat dit veel gemakkelijker gaat dan als je het deeg gaat uitrollen met een deegroller tot een lap? Daarna komt altijd het hele gedoe met de strengen bovenop, dotjes zijn veel sneller en zien er ook heel leuk uit :-) Waarom moeilijk doen als het makkelijker kan? Hoe dan ook... doe het gerust zoals jij vind dat het moet :-)

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE...