donderdag 1 september 2016

TOMATEN-weetjes


Als je zelf TOMATEN opkweekt weet je ook dat er een wereld voor je opengaat. Het is namelijk echt niet zo kinderlijk eenvoudig als dat het lijkt. Een klein "weetje" uit de berg van informatie die hierover te schrijven valt is dat je alle GROENE DELEN van de TOMAAT beter niet kunt eten.

De GROENE DELEN van een TOMAAT of een ONRIJPE TOMAAT bevatten de gifstof TOMATINE. Door het nuttigen van grote hoeveelheden TOMATINE kun ziek worden. Denk dan aan buikpijn, diarree, misselijkheid, overgeven, lusteloosheid, slaperigheid. Deze stof kan zelfs depressieve gevoelens opwekken!

Het beste kun je dus alleen RIJPE TOMATEN eten. Soms heeft een TOMAAT door groeiproblemen wel eens harde of groene delen. Ook deze stukken kun je beter wegsnijden.

Bij het opkweken van TOMATEN in een kas wil het wel eens voorkomen dat de temperatuur te hoog wordt. Als het warmer wordt dan 35 C (met name in een kas) stopt de rijping van een TOMAAT. Oftewel het bladgroen wordt niet meer omgezet in lycopeen (rood). Dan ontstaan er veelal GROENKRAGEN aan de bovenkant van een op het oog verder RIJPE TOMAAT. 

SNIJ ZO'N GROENE KRAAG ALTIJD WEG!

De rest is prima op te eten :-)

Het BLAD en de STENGELS van TOMATENPLANTEN zijn allemaal even giftig.

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE...