zondag 31 januari 2016

Zondagse WOORDEN van JEZUS (41)


JOHANNES 10 VERS 14b
Ik ken de Mijnen en word door de Mijnen gekend

JEZUS werkelijk "kennen", hoe belangrijk is dat niet! En nog fijner is het om te weten dat Hij jou ook geheel en al wilt "kennen". 

Hoe dan ook... Het blijft een keuze van het hart. We krijgen als mens de volle vrijheid om te kiezen. En dat is nu juist het wonderlijke van JEZUS diepgaande liefde voor ons mensen... 

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE...     

zaterdag 30 januari 2016

BLAUWE SCHERVEN op het LAND


In de loop der jaren hebben we op het LAND al heel veel SCHERVEN van BLAUW serviesgoed gevonden. En denk vooral niet dat dit alles is, laatst heeft de vrouw des huizes al een bak met verzamelde schatten weg gedaan. Je kunt ten slotte niet alles bewaren.

Van deze items wordt nog even snel een plaatje geschoten ter herinnering. En dan mogen ook deze SCHERVEN "weer" weg.

Opmerkelijk is dat BLAUWE SPUL wel,  andere kleuren hebben wij nog nooit gevonden. Een leuk stukje ROOD SERVIESGOED zou natuurlijk ook best mooi zijn :-) Dat was vroeger kennelijk niet heel erg populair? 

Heel vroeger werden kapotte spullen gewoon in de tuin gestort. Sommige huishoudens kenden zelfs een soort van kuil waarin de rommel werd begraven. Tot de dag van vandaag zijn wij daar nu nog getuige van.

Toch blijven deze vondsten reuze interessant... Hoe zouden die mensen hier vroeger geleefd hebben?

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE...

vrijdag 29 januari 2016

STILTE


Een akker vol met STILTE...
Op een geruisloze mol na,
die bedachtzaam graaft naar diepere lagen omwille van de kilte.

Een horizon die niets lijkt te deren...
die slechts poederig vervaagt in een grijze nevel,
het is de STILTE die hier mag regeren.

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE...

donderdag 28 januari 2016

DANKBAARHEID en loslaten


DANKBAAR ZIJN VOOR WAT WE HEBBEN ONTVANGEN EN PROBEREN OM ONBELANGRIJKE ZAKEN LOS TE LATEN ...

Het is "het onderwerp" waar wij de afgelopen 15 maanden veel over nagedacht hebben. Door ziekte en alles wat daaromheen hangt worden de dingen gewoon "anders".

Je wordt gevormd door de bergen die je moest beklimmen, maar ook zeker door de dalen waar je met kracht van boven doorheen kon gaan. Tijdens dit soort perioden denk je meer na over wat werkelijk van waarde is. Maar ook over de zaken die in de loop der tijd als ballast zijn opgestapeld. Door de ballast weg te doen komt er weer meer lucht en ruimte, want voor alles is een tijd. Zo is er ook een tijd om LOS TE LATEN. 

Soms zijn dat spullen die alles "te veel" en "te vol" maken. En soms zijn het gewoon ergerlijke zaken die nare herinneren met zich mee dragen.  

Maar boven alles moet de DANKBAARHEID de boventoon voeren aan Hem die het leven geeft. We moeten DANKBAAR zijn voor iedere dag die we uit genade mogen ontvangen. 

Trouwens, over "spullen" geschreven... Wij hebben in de loop der jaren best een aantal leuke spullen verkregen. Zie dit leuke antieke kastje nu eens. Al 17 jaar lang woont het kastje bij ons :-) Maar tegelijk is het aan ons de opdracht om met die spullen wat nuchterder om te gaan. Ze kunnen je immers zomaar weer ontvallen.

Daarom vandaag een post vol met DANKBAARHEID voor alles wat we door de jaren heen hebben mogen ontvangen. Het is wel eens goed om daar bij stil te staan. 

En zo probeer je als mens een soort van balans te vinden. Van sommige dingen moet je toch echt nu al afstand gaan nemen. Andere zaken brengen vreugde aan en wil je het liefst zo lang mogelijk koesteren.

Hoe dan ook, dwars door alles heen mogen we ons ten alle tijde verblijden in wat God ons toevertrouwd. Zelfs de diepe dalen kunnen je soms brengen op de plek waar je eigenlijk moet zijn. Daarom willen we proberen om de woorden en tekst hieronder verder mee te nemen 2016 in en door!   

DANKBAAR ZIJN VOOR WAT WE HEBBEN ONTVANGEN EN PROBEREN OM ONBELANGRIJKE ZAKEN LOS TE LATEN...    

1 THESSALONICENZEN 5 VERS 16, 17 en 18
Verblijd u altijd.
Bid zonder ophouden.
Dank God in alles.
Want dit is de wil van God in Christus Jezus voor u. 

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE...

woensdag 27 januari 2016

GORDIJNEN verven


Eerlijk is eerlijk, daar zaten we nu niet echt op te wachten... Maar het kon zo niet langer in de woonkeuken, er moest iets aan de belabberde toestand van de VOUWGORDIJNEN gebeuren.

Door het koken, stoken (fornuis) en op het zonnige zuiden gelegen zijnde waren onze witte GORDIJNEN veranderd in monsters :-) Gevlekt, verkleurd en ontoonbaar geworden...

Nu waren er een aantal opties; nieuw kopen, zelf maken op het bestaande systeem, proberen goed te reinigen of verven.

Eigenlijk was het ook wel grappig te ontdekken dat wij kennelijk zijn veranderd in de loop der jaren. Hoe konden we destijds kiezen voor WITTE VOUWGORDIJNEN in de keuken? Het was niet bepaald een praktische keuze, we vonden het toen gewoon mooi :-) 

"NIEUW KOPEN" was voor ons eigenlijk geen optie. Het hele systeem dat over drie ramen is verdeeld is te kostbaar om weer opnieuw te laten aanmeten. En het bestaande geheel was nog maar 7 jaar oud.

"ZELF MAKEN" bleek ook een dure optie te zijn. Mede doordat je allereerst een goede kwaliteit stof moet aanschaffen te samen met bijbehorend garen en band.  

"GOED REINIGEN" heeft de vrouw des huizes echt wel geprobeerd! Maar helaas zonder resultaat. De stof was er haast onder bezweken.  

"VERVEN" dat was het! Dus volgde er allereerst een grondig onderzoek of dit misschien mogelijk was met natuurlijke kleurstoffen, denk aan groente en fruit. Ik zag mijzelf al roeren in dampende kookpotten met eigen oogst en dan de gordijnen daarin ook nog even verven :-)

Maar helaas kon er geen goede manier gevonden worden om de GORDIJNEN op een natuurlijke manier diep zwart te verven :-( Andere kleuren bleken wel goed mogelijk te zijn. Al bleek het eindresultaat bij anderen (gezien op internet) vaak nogal vlekkerig te zijn.

De keuze voor "zwart" leek ons de enige kleur om de GORDIJNEN nog te redden en mooi te krijgen. Ook met het oog op de toekomst, dat er geen storende vlekken en plekken meer zouden kunnen ontstaan. De muur boven de lambrisering is immers ook zwart geverfd. Het geheel zou zodoende een mooie eenheid kunnen vormen.

Helaas moest de keuze dus vallen op een niet natuurlijke verfsoort. Te samen met een pakje zout hebben de GORDIJNEN uiteindelijk een grote metamorfose ondergaan. Ook mede dankzij de drogist die zo'n beetje alles verkoopt wat los en vast zit. Door stipt de toegevoegde bijsluiter te volgen die in de verpakking zit kwam alles helemaal goed :-) 

Het bleek een goedkope manier te zijn om dit probleem snel op te lossen. En het resultaat mag er zijn :-) Ze zijn weer als nieuw!

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE...

dinsdag 26 januari 2016

HERGEBRUIK en logische indeling


Soms kom je er met dat de tijd verstrijkt achter dat bepaalde dingen eigenlijk helemaal niet LOGISCH INGEDEELD zijn. In een redelijk klein huis moet je daar toch wel een beetje op letten wil het geen grote chaos worden.

Zo kwamen we op de zolder (in de schuur) plastic kratten te kort. En stonden er in de piepkleine badkamer naast de wasmachine twee grote plastic kratten slechts voor een klein deel gevuld met waspoeder :-( Ook stonden er op de zolder nog twee leuke ongebruikte koffieblikken. Dus wat doe je dan?

Juist ja... De twee koffieblikken werden gevuld met waspoeder en de plastic kratten kwamen vrij om op de zolder te gebruiken. Soms moet je gewoon weer eens kritisch kijken naar dat wat je hebt, HERGEBRUIKEN heet dat :-)

En dat betekend ook: niet direct naar de winkel rennen om iets nieuws aan te schaffen. Nee... dat vooral niet!

Wat nog rest om te schrijven is dat dit soort verbeteringen een fijn gevoel van voldoening geven. Leuk is dat... :-)

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE... 

maandag 25 januari 2016

Druppen en SMELTEN


De sneeuw en opgevroren ijsmassa's waren gisteren flink aan het SMELTEN. Het drupte letterlijk overal, en dan vooral van de bomen en daken. Ook is er plaats gemaakt voor een miezerig weerbeeld, en dat is best even wennen.

Op zich vonden wij de sneeuwpracht schitterend! Helemaal toen het op den duur echt koud begon te worden, zelfs tot -13 in de nacht. Dat gaf juist weer van die heldere blauwe luchten en zonneschijn overdag.

Gisteren waren de kleuren buiten vooral grijs en mistig. We zullen zien wat het vandaag gaat worden :-)

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE...

zondag 24 januari 2016

Zondagse WOORDEN van JEZUS (40)


JOHANNES 15 VERS 9
Zoals de Vader mij liefgehad heeft,
heb ook Ik u liefgehad;
blijf in Mijn liefde.

Toen JEZUS sprak met zijn vrienden gaf hij hun een opmerkelijke opdracht mee. Hij wist immers dat Hij niet lang meer bij hen zou zijn.


Ook vandaag mogen JEZUS WOORDEN nog tot ons spreken. JEZUS roept ons op om in Zijn LIEFDE te verblijven! Met een nieuwe week voor ons in het verschiet mogen we weer gaan proberen om Zijn WOORDEN te gaan doorleven.

Willen jullie het misschien ook gaan proberen? 


LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE...

zaterdag 23 januari 2016

Kijken tot IN HET HART


Dat gebeurt niet zoveel! Dat we "IN HET HART" mogen kijken :-) Vandaag mag het... al is het maar voor even. Want deze vergankelijke schoonheid laat het toe zolang ze leeft en in bloei staat. 

Laatst schreven wij jullie al over het bosje tulpen dat we cadeau kregen. Door ze in de koude voorkamer te zetten zijn ze al ruim twee weken bij ons onderdak. We dachten bijna dat ze nooit open zouden gaan. 

De ALLERHOOGSTE is ook bij machte om tot IN HET HART te kijken... Wonderlijk, vinden jullie niet?  

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE... 

vrijdag 22 januari 2016

Schoorsteen vegen met FLEXIBELE STOK


Onze ervaring met schoorsteenvegers was niet altijd even goed. Soms lijkt het een ietwat vreemde branche te zijn, de goede nagelaten uiteraard.

Wij zijn in het verleden weleens opgelicht en met peperdure rekeningen achtergebleven :-( Sindsdien zijn we zelf gaan onderzoeken hoe we hier het beste van kunnen maken. Een goed geveegde schoorsteen (kachelpijp) is ten slotte heel belangrijk!

Een prachtige borstel met kogel was op zich snel te vinden. Maar toch bleek het klimmen op daken niet echt onze hobby te zijn. Dus werd er een VEEGSET met FLEXIBELE STOK gekocht. Op deze manier kun je de schoorsteen van onderaf vegen. 

Helaas hadden wij in de voorkamer geen geschikte kachelpijp om op deze manier te vegen. Dus werd er met hulp (waarvoor DANK!) een gat in de pijp geslepen. Vervolgens werd er een klepje van dik metaal speciaal op maat gemaakt dat overlapt. Door middel van schroeven en speciaal band (om het geheel rookdicht te maken) is het klepje nu eenvoudig te verwijderen om zodoende van binnenuit de schoorsteen te kunnen vegen :-) 

Wij vegen hem echt heel secuur, tenminste 3 a 4 x per jaar. Persoonlijk hebben wij nog nooit meegemaakt dat een betaalde schoorsteenveger uren bezig is met vegen. Dus is het zelf leren vegen van de schoorsteen toch echt wel een plus als je wilt dat het goed en grondig gebeurd.Wij zetten de gebeurtenis keer op keer weer op de foto en hebben zodoende bewijs voor de verzekering.

Alleen die ROETZWARTE KAMER :-( Dat is altijd weer even doorbijten :-)

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE...