woensdag 31 augustus 2016

Gehuld in GEEL


De achtertuin is momenteel gehuld in warme GEEL-TINTEN. De GULDENROEDE (SOLIDAGO CANADENSIS) speelt daarin de hoofdrol. Wat is deze plant toch overweldigend mooi! Ze is flink uitgebreid en dat is door ons van harte toegejuigt. Ieder jaar weer weet ze ons zo'n heerlijk verfijnd (na-)zomer-gevoel bij te brengen. En als de lange pluimen zacht gaan wiegen op de wind... :-) 

Ook is het hierdoor een feest geworden voor menig insect. Het rijk gevulde nectar-station maakt dat veel zoemers hier gretig komen bijtanken.

Voor ons mensen is deze versie van de GULDENROEDE (CANADENSIS) niet echt interessant. En dan duid ik op de alledaagse huisapotheek.

De ECHTE GULDENROEDE (SOLIDAGO VIRGAUREA) is hiervoor beter geschikt, geneeskrachtig / medicinaal gezien. Maar deze is in Nederland beschermd. In diverse natuurwinkels en drogisterijen kun je hier echter wel gedroogd kruid van kopen afkomstig uit het buitenland. Dit kan worden ingezet bij blaas- en nierproblemen.

Tegelijk word de aandacht getrokken door de HELIANTHUS MULTIFLORUS, het zijn de lollige nichtjes van de wel bekende ZONNEBLOEM. 

We houden deze genoeglijke zomerbloeiers graag nog even vast, want voor je het weet...

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE...    

dinsdag 30 augustus 2016

TOMATEN in de glazen kas


Wat een wonder, er zijn behoorlijk veel rijpe TOMATEN te bespeuren in de glazen kas. En dat terwijl we een nogal wisselende zomer hebben. Kwam de zomer eerst helemaal niet op gang, bleef het nat en koud. Werd het vervolgens een week tropisch warm en eindigde dit verhaal weer met hevige regenbuien en onweer.

Hoe dan ook; we hebben TOMATEN :-) Wat een vreugde! Hierdoor kunnen we gelukkig de winter ook weer doorkomen met huisgemaakte pastasaus :-) Wij zijn dankbare mensen...  

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE...

maandag 29 augustus 2016

Op naar het mooiste Duitse MEERTJE


En toen werd het plots toch nog ZOMER :-) Wat is er dan heerlijker om naar het mooiste natuurlijke MEERTJE van Duitsland te rijden. Als jullie het leuk vinden mogen jullie met ons mee om samen sfeer te proeven door middel van een foto-impressie...

Wij vinden dit plekje, nabij LATHEN, er 1 die genomineerd zou kunnen worden. Het is werkelijk schitterend gelegen en wordt door een geurig dennenbos omringd. Wow... wat een geweldige plek is dit toch!

Uiteraard bezoeken wij dan altijd eerst een Duits bakkerijtje. Mmm... Willen jullie wel geloven dat wij genoten hebben :-)

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE...   

zondag 28 augustus 2016

Lieflijke BEMOEDIGINGEN op ZONDAG (12)


Ik moest er zomaar aan denken, toen ik DIT BOOTJE laatst zag dobberen...

Aan het oude lied van C.S. ADAMA VAN SCHELTEMA en dan vooral couplet 1. Dit vers is mij wel het meest bijgebleven. Herinneringen van vroeger kwamen plots weer helder boven drijven. Het was de warme stem van mijn lieve oma die dit lied zachtjes zong...

't Scheepke onder Jezus' hoede,
met de kruisvlag hoog in top,
neemt als arke der verlossing
allen die in nood zijn op.
Al slaat de zee ook hol en hoog
en zweept de storm ons voort,
wij hebben 's Vaders Zoon aan boord,
en 't veilig strand voor oog.

Zij heeft mij op jonge leeftijd op bijzondere wijze diep weten te BEMOEDIGEN door middel van deze oude woorden. Mede daardoor mag ik nu weten; "we hebben 's Vaders Zoon aan boord, en 't veilig strand voor oog"...

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE... 

zaterdag 27 augustus 2016

STEINHAUS Bunderhee


Als je bij Bad Nieuweschans net even over de grens piept en voet aan de grond zet bij onze Duitse buren kom je in het kleine plaatsje Bunde. Wij halen hier graag onze boodschappen. Het scheelt flink in de portemonnee en het biologische assortiment is zeer verrassend bij de gewone supermarkten.

En ongeveer 2 kilometer ten noordoosten van Bunde ligt dit bijzondere kasteel te BUNDERHEE. Dit steen-oude STEINHAUS schijnt te dateren uit de VIKINGTIJD. Dan moet je denken aan de 9e of 10e eeuw. Is het niet bijzonder?

Het was reuze interessant om daar eens een mooie wandeling omheen te maken :-) We waren zo dicht bij huis maar door dit mooie plekje te bezoeken kregen we plots toch echt de vakantiekriebels. En dat terwijl we deze zomer niet eens op vakantie elders zijn geweest. Leuk is dat...

Hieronder zien jullie een mooie opname vanuit de lucht die het oude STEINHAUS op haar best doet uitkomen... (klikken...)

 https://www.youtube.com/watch?v=kGkpNpGkW2o

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE... 

vrijdag 26 augustus 2016

Er ZIJN


******************
Er ZIJN...
TOON HERMANS
******************

Elke dag opnieuw proberen
of je rijk bent of berooid
gelukkig zijn, dat moet je leren
er zijn er zat, die leren 't nooit

donderdag 25 augustus 2016

Nieuw leven in de VROUWENMANTEL


Zijn jullie ook zo dol op de VROUWENMANTEL (ALCHEMILLA)? Het is een zeer geliefde tuinplant van ons. Wij hebben ze trouwens in zinken emmers en teilen staan, dat gaat prima! Maar nu het wonder van het nieuwe leven...

Over het algemeen is de VROUWENMANTEL na de langste dag niet meer zo mooi om te zien. De bloemen zijn uitgebloeid en het zachte blad gaat zienderogen achteruit. Totdat ik ontdekte dat je het geheel na de bloei (langste dag) af kunt knippen tot ongeveer een vingerkootje boven de grond. Dan heb je in augustus weer schitterend fris groen blad en begint de plant al weer toe te leven naar een tweede bloei.

Hadden we dat maar eerder geweten :-)

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE...    

woensdag 24 augustus 2016

Een ZOMERS MOMENT op het Groningse land


Het regende best veel de afgelopen tijd, maar er waren ook van die momenten... :-) We nemen jullie graag even mee naar zo'n ZOMERS MOMENT. 

Als ons hart ergens snel van gaat kloppen is het wel voor het Groningse land en haar weidsheid. Zie hier nu eens hoe de immens grote pakken STRO liggen te wachten om opgehaald te worden.

Het STRO schittert onder de zonnige hemel en de blauwe wolkenlucht tekent zich zo onvoorstelbaar groots en indrukwekkend af. Is het niet schitterend? De blauwe wolkenlucht deed ons denken aan een passage uit het BIJBELBOEK JOB...

JOB 36 VERS 24 t/m 30
Denk eraan dat je zijn werk groot maakt,
dat de mensen bezingen.
Alle mensen zien het;
de sterveling aanschouwt het van verre.
Zie, God is groot, en wij begrijpen Hem niet;
het getal van Zijn jaren is niet te doorgronden.
Want Hij trekt de waterdruppels omhoog,
die na Zijn damp regen uitgieten.
Zij laten de wolken stromen,
zij druipen overvloedig op de mensen neer.
Kan iemand ook begrijpen hoe de wolken zich uitbreiden,
en het dreunen uit Zijn hut?
Zie, Hij spreidt Zijn licht erover uit,
en Hij bedekt de diepten van de zee. 

Wonderlijk is en blijft het lieve mensen...

LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE...